Příliš mnoho koření škodí. Dáte ho však příliš málo, a vaše jídlo bude bez chuti. Najít dokonalý balanc v koření mezi tím, co je málo, a co je moc, je někdy těžké. Pokud máte pocit, že pořád tápete v tom, jak kořenit své jídlo, zde je pár tipů, které vám mohou celý proces kořenění usnadnit.
Vybírejte si kvalitní koření
Není koření, jako koření. Použití nekvalitního koření může výrazně ovlivnit výslednou chuť vašeho jídla. Pokud používáte levné koření, sice ušetříte, ale nikdy z něj nedostanete plnou chuť. To samé platí i pro směsi koření. Vybírejte jen ty nejkvalitnější, například směsi koření Darka shop.
Používejte rozdílné druhy soli
Všechny soli si nejsou rovné. Je tu například vločková sůl. Ta má větší krystaly, které se snadno rozpouští. Právě tato sůl je ze všech nejvhodnější na dochucování pokrmů během vaření. Dále je kuchyňská sůl. Ta je hodně silná, a měli byste s ní solit opatrně. Na dochucování je nejlepší hrubozrnná sůl, která se ale tak snadno nerozpouští, takže není vhodná třeba k pečení.
Naučte se používat pepř
To, jak je pepř namletý, taktéž hodně ovlivní chuť vašeho jídla. Obecně je nejvhodnější, když si namelete sami čerstvý pepř. Ten, který je již namletý, ztrácí hodně chuti. Pepř namletý na jemný prach je velmi silný, a je vhodný na dochucení omáček a polévek. Ten, který je namletý více nahrubo, nemá tak ostrou chuť, a je vhodný například na dochucení masa nebo dochucení přímo u stolu.
Opečte koření
Chcete, aby více vynikla chuť vašeho koření? Opečte ho nebo opražte! Teplo, které kořením prostoupí, zvýrazní jeho chuť i aroma. Dejte koření na pánev na středně nízkou teplotu a krouživými pohyby ho opékejte, dokud neucítíte výraznou vůni. Jakmile ho ucítíte, sundejte koření z plamene a můžete dochucovat. Ideální je například hřebíček, skořice, bobkový list a podobné druhy.