Kakaové boby jsou semena plodu kakaovníku pravého, který by se dal přirovnat k naší jabloni, ovšem s tím rozdílem, že roste v Jižní Americe, je stále zelený a stále kvetoucí. Nejlépe se mu daří v oblastech kolem rovníku. Jeho plody se řadí mezi peckovice a dorůstají do délky asi 30 cm, vážit mohou i půl kila. Semena v nich jsou obklopena bílým měkkým povlakem kyselé chuti. Samotné boby pak mají bílou barvu a jsou hořké.
Bílá barva se změní v typicky hnědou po procesu zvaném fermentace a následném sušení. Takto zpracované plody získají také charakteristickou chuť, kterou vyhledávají především čokoládovny. Sušené plody si zachovají prospěšné živiny pouze tehdy, když projdou šetrným zpracováním bez pražení. Obsah těchto živin pak řadí tuto plodinu mezi superpotraviny.
Kakaové boby jsou zdrojem hořčíku, který je významný pro nervovou soustavu, dále síry zlepšující vzhled kůže a vlasů, železa a manganu nezbytných pro krvetvorbu, chromu regulujícího metabolismus cukrů, zinku pro podporu imunitního systému a mědi, která taktéž podpoří imunitu a zároveň krvetvorbu. Dále mají vysoký obsah antioxidantů, které působí proti škodlivým volným radikálům, které by jinak mohly v organismu napáchat velké škody. Významný je také obsah nasyceného tuku zvaného kyselina stearová, která patří mezi „dobré“ tuky, které nezvyšují hladinu cholesterolu. Dále obsahuje vysoké množství flavonoidů pomáhajících při vysokém krevním tlaku a diabetu, také podporují imunitu. Mimoto je tato plodina považována za přírodní antidepresivum (obsahuje dopamin a serotonin, které příznivě ovlivňují psychickou pohodu člověka).
Kakaové boby se mohou jíst samotné – rychle dodají energii, zaženou hlad a zvýší koncentraci. Dají se s nimi dozdobit (a zároveň dochutit) dezerty, kaše, jogurty v podobě nahrubo nasekaných kousků. V nepraženém stavu nejenže skvěle chutnají, ale také prospějí lidskému zdraví.